تونکا یکی از رایج ترین مواد در عطرسازی است. بسیار شبیه به وانیل، بوی گرم، تند و شیرینی دارد که یادآور بادام، تنباکو و کارامل است. این خاصیت تقویت و غنی سازی ترکیب را دارد و به طور گسترده به عنوان نت پایه استفاده می شود.

دانه های تونکا به طول 5 تا 7 سانتی متر، دانه هایی به رنگ قهوه ای روشن تا تیره هستند که یک به یک از داخل میوه های درخت باشکوه تونکا Dipterix odorata به دست می آیند . رایحه شیرین آن که کاملاً شبیه به وانیل است، تونکا را به جایگزینی عالی برای آن در گذشته نه چندان دور تبدیل کرده است. امروزه از عصاره دانه عمدتاً در ترکیبات عطری استفاده می شود.

Dipterix odorata درختی استوایی از خانواده Fabaceae است که نزدیک به 30 متر ارتفاع دارد. نام دیپتریکس که در منطقه آمازون بومی و در سرتاسر شمال آمریکای جنوبی وجود دارد ، که در لاتین به معنای "دو بال" است، به شکل گل های آن اشاره دارد. بنفش صورتی، آنها جای خود را به میوه های گوشتی حاوی یک دانه می دهند - دانه تونکا که در برزیل کومارو یا ساراپیا در ونزوئلا نیز نامیده می شود. شکوفایی بین دسامبر و آوریل اتفاق می افتد و رسیدن میوه ها عمدتا بین ماه های می و سپتامبر اتفاق می افتد.

اگرچه این گونه به خوبی در سراسر حوضه آمازون پراکنده شده است، برداشت عمدتاً در منطقه کوچکی در حاشیه شمالی رودخانه آمازون، بین رودخانه‌های ترومبتاس و پارو، در برزیل انجام می‌شود. این منطقه بخشی از یک منطقه کلان به نام Calha Norte است و علاوه بر غنای معدنی، اساساً یک منطقه کشاورزی است. اساساً 80 تا 90 درصد محصول از برداشت در جنگل های طبیعی حاصل می شود اما بخشی از آن از مناطق زیر کشت حاصل می شود. خفاش مسئول اصلی پراکندگی بذر است که باعث تکثیر گونه می شود. هنگامی که میوه ها شروع به رسیدن می کنند، حیوان آنها را به مکان های دیگر می برد و به جمع کنندگان نشان می دهد که برای چیدن در دسترس هستند. فقط میوه هایی که به طور طبیعی افتاده یا آنهایی که توسط خفاش ها رها شده اند از زیر درختان بالغ از زمین جمع آوری می شوند.

برداشت مواد طبیعی مانند تونکا به معنای منبع درآمد مهمی برای خانواده های ساکن در حوضه آمازون است. یکی تخمین می زند که حدود 30 درصد از جمعیت محلی به نحوی در زنجیره تامین درگیر هستند. برای تونکای که فقط برای کاپی برداشت می شود، این چیزی است که حدود 15000 نفر درآمدشان را افزایش می دهد، که در 30 روستا در منطقه Calha Norte، به ویژه در مناطق  دورافتاده آمازون برزیل توزیع شده است.

اساساً 80 تا 90 درصد تولید از برداشت در جنگل های طبیعی حاصل می شود.

این افراد مهمتر از همه، باعث حفظ محیط زیست می شود. برداشت فعالیتی است که کاملاً به نگهداری جنگل بستگی دارد. آمازون بزرگترین جنگل استوایی و متنوع ترین اکوسیستم در جهان است. این سرزمین زیبایی های بی شمار و چالش های بی شمار است. استعمار آن عمدتاً در دوران شکوفایی آمازون اتفاق افتاد و جستجوی ثروت مردان را از سراسر برزیل به دورافتاده‌ترین و منزوی‌ترین گوشه‌های جنگل برد. پایان چرخه آمازون منجر به این شد که مردم در مناطق غیرقابل دسترس زندگی کنند که فرصت‌های رشد بسیار کمی داشتند یا اصلاً برای کسی وجود نداشت. استخراج دانه های تونکا و همچنین کوپایبا، آجیل برزیلی از جمله منابع درآمدی هستند که برخلاف چوب بری و کشاورزی، حفاظت از جنگل های بارانی را ترویج می کنند.

دانه های تونکا امروزه به طور گسترده در صنایع عطرسازی، آرایشی و بهداشتی و تنباکو استفاده می شود، اما خواص درمانی آن برای مدت طولانی توسط بومیان برزیل شناخته شده است.


دانه های تونکا که در برزیل کومارو یا در ونزوئلا ساراپیا نیز نامیده می شود

فواید و کاربردهای تونکا


مصارف دارویی

کومارین موجود در دانه های تونکا ارزش بالینی دارد زیرا پیش ساز داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین است. اما مصرف درمانی آن از طریق جوشانده دانه، برای درمان سرماخوردگی و همچنین تنتور آن، برای درمان مارگزیدگی و کبودی صورت می گیرد. علاوه بر این، از روغن دانه برای تسکین معده درد و درمان زخم های دهان استفاده می شود. کاربرد دارویی آن از چای گرفته تا روغن های درمانی که برای درمان مسائل مختلف سلامتی استفاده می شود، متغیر است. خواص ضد درد، ضد التهابی، گشادکننده برونش و ضد آسم، از جمله فواید دیگر است.

عطرسازی

تونکا یکی از رایج ترین مواد در عطرسازی است. بسیار شبیه به وانیل، بوی گرم، تند و شیرینی دارد که یادآور بادام، تنباکو و کارامل است. این خاصیت تقویت و غنی سازی ترکیب را دارد و به طور گسترده به عنوان نت پایه استفاده می شود. اشاره به تنباکو آن را به یک عنصر محبوب در عطرهای مردانه تبدیل کرده است که با نت های تازه و سبز مانند ترنج، خس خس و نعناع ترکیب شده است. از سوی دیگر، تونکا به دلیل خواص گرم و عمیقی که دارد، عنصر مهمی در عطرهای شرقی است که در عطرهای زنانه بسیار رایج است.

لوازم آرایشی

علاوه بر رایحه خاص تونکا، این روغن معمولا برای سلامت و زیبایی مو نیز استفاده می شود و به رشد مو کمک می کند. مخلوط در روغن های خنثی از ایجاد لکه های تیره روی پوست و دست ها نیز جلوگیری می کند. این یک روغن همه کاره است که در صابون ها، شامپوها، مرطوب کننده ها و مراقبت از مردان یافت می شود.

استفاده از دانه های تونکا توسط صنعت، فعالیتی را ترویج می کند که به حفظ جنگل ها، ارزش گذاری یک ماده طبیعی و توسعه اجتماعی خانواده های درگیر در زنجیره تولید کمک می کند.

نظرات
    ارسال نظر
    • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
    • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
    • - لطفا فارسی بنویسید.
    • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
    • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد