عطرها از چه ساخته شده اند؟
15 | 3 | 1401

عطرها از چه ساخته شده اند؟

هوشمند شاپ
در دوره‌های باستانی، عطرسازان توانایی تولید بوهای مصنوعی را نداشتند. همه عطرها به یک شکل از زمین می آمدند. تمدن های باستانی لوسیون بدن و آب را با گل های معطر و انواع مختلف چوب تزریق می کردند.

از آغاز تاریخ ثبت شده، انسان ها سعی کرده اند با استفاده از عطری که بوهای مطبوع طبیعت را تقلید می کند، بوی خود را بپوشانند یا تقویت کنند. بسیاری از مواد طبیعی و مصنوعی برای ساخت عطر برای استفاده از پوست و لباس، قرار دادن پاک کننده ها و لوازم آرایشی و یا معطر کردن هوا استفاده شده است. به دلیل تفاوت در شیمی بدن، درجه حرارت و بوی بدن، هیچ عطری در هر دو نفر دقیقاً بوی مشابهی نخواهد داشت.

عطر از کلمه لاتین "per" به معنای "از طریق" و "fumum" یا "دود" گرفته شده است. بسیاری از عطرهای باستانی با استخراج روغن های طبیعی از گیاهان از طریق فشار دادن و بخارپز ساخته می شدند. سپس روغن را سوزاندند تا هوا معطر شود. امروزه بیشتر عطرها برای خوشبو کردن صابون ها استفاده می شود. برخی از محصولات حتی با خوشبو کننده های صنعتی معطر می شوند تا بوهای نامطبوع را بپوشانند یا "بدون بو" به نظر برسند.

در حالی که مایعات معطر مورد استفاده برای بدن اغلب عطر در نظر گرفته می شوند، عطرهای واقعی به عنوان عصاره یا اسانس تعریف می شوند و حاوی درصدی روغن تقطیر شده در الکل هستند. آب نیز استفاده می شود. ایالات متحده بزرگترین بازار عطر جهان با فروش سالانه چندین میلیارد دلار است.

تصویری از روشهای عطرسازی باستانی

تاریخ

طبق کتاب مقدس، سه مرد حکیم از عیسی نوزاد که مر و کندر حمل می کرد، بازدید کردند. مصریان باستان بخوری به نام کیفی - ساخته شده از حنا، مر، دارچین و ارس- را به عنوان هدایای مذهبی می سوزاندند. آنها چوب معطر، صمغ و رزین را در آب و روغن خیس کردند و از این مایع به عنوان لوسیون بدن معطر استفاده کردند. مصریان اولیه نیز مردگان خود را معطر می کردند و اغلب عطرهای خاصی را به خدایان اختصاص می دادند. کلمه آنها برای عطر به عنوان "عطر خدایان" ترجمه شده است. گفته می شود که پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) نوشته است: «عطرها غذاهایی هستند که روح را دوباره بیدار می کنند».

سرانجام عطرسازی مصر بر یونانیان و رومی ها تأثیر گذاشت. برای صدها سال پس از سقوط روم، عطر در درجه اول یک هنر شرقی بود. زمانی که صلیبیان قرن سیزدهم نمونه هایی را از فلسطین به انگلستان، فرانسه و ایتالیا آوردند، به اروپا گسترش یافت. اروپایی ها خواص درمانی عطر را در قرن هفدهم کشف کردند. پزشکان معالج قربانیان طاعون دهان و بینی آنها را با کیسه های چرمی پوشانده بودند که در آن میخک تند، دارچین و ادویه جات وجود داشت که فکر می کردند از آنها در برابر بیماری محافظت می کند.

سپس عطر به طور گسترده در میان سلطنت استفاده شد. پادشاه فرانسه لوئی چهاردهم به قدری از آن استفاده کرد که او را "پادشاه عطر" نامیدند. بارگاه او شامل یک غرفه گل پر از عطرها بود و گل های خشک شده در کاسه هایی در سرتاسر قصر قرار داده شده بود تا هوا تازه شود. مهمانان سلطنتی در شیر بز و گلبرگ های گل رز غسل کردند. بازدیدکنندگان اغلب با عطر پاشیده می‌شدند که روی لباس، مبلمان، دیوارها و ظروف نیز پاشیده می‌شد. در این زمان بود که Grasse، منطقه ای در جنوب فرانسه که در آن بسیاری از گونه های گیاهان گلدار رشد می کنند، به یکی از تولیدکنندگان پیشرو در عطر تبدیل شد.

در همین حال، در انگلستان، مواد معطر را در قفسه ها و سرهای توخالی عصا قرار می دادند تا صاحبش آن را بو کند. تا اواخر دهه 1800، زمانی که از مواد شیمیایی مصنوعی استفاده می شد، عطرها می توانستند به بازار عرضه شوند. اولین عطر مصنوعی نیتروبنزن بود که از اسید نیتریک و بنزن ساخته شد. این مخلوط مصنوعی بوی بادام می داد و اغلب برای معطر کردن صابون ها استفاده می شد. در سال 1868، ویلیام پرکین انگلیسی، کومارین را از دانه تونکای آمریکای جنوبی سنتز کرد تا عطری ایجاد کند که بویی شبیه یونجه تازه کاشته شده داشت. فردیناند تیمان از دانشگاه برلین بنفشه مصنوعی و وانیل را ساخت. در ایالات متحده، فرانسیس دسپارد دوج سیترونلول - الکلی با بوی گل رز - را با آزمایش سیترونلا ایجاد کرد. که از روغن سیترونلا گرفته شده و بویی شبیه لیمو دارد. این ترکیب مصنوعی در انواع مختلف رایحه های نخود شیرین، زنبق دره، نرگس و سنبل را می دهد.

همانطور که هنر عطرسازی در طول قرن ها پیشرفت کرد، هنر شیشه عطر نیز پیشرفت کرد. بطری های عطر اغلب به اندازه روغن های موجود در آنها پیچیده و عجیب بودند. قدمت قدیمی ترین نمونه ها به حدود 1000 سال قبل از میلاد برمی گردد در مصر باستان، بطری های شیشه ای تازه اختراع شده عمدتاً برای نگهداری عطر ساخته می شدند. ساخت بطری های عطر در اروپا گسترش یافت و در قرن هجدهم در ونیز به اوج خود رسید، زمانی که ظروف شیشه ای شکل حیوانات کوچک را به خود گرفتند یا مناظر شبانی روی آنها نقاشی شده بود. امروزه بطری‌های عطر توسط سازنده طراحی می‌شوند تا خصوصیات عطر درونی را منعکس کنند، چه روشن و گلدار و چه تیره و مشک.

مواد خام

ترکیبات طبیعی - گل ها، علف ها، ادویه ها، میوه ها، چوب، ریشه ها، رزین ها، بلسان ها، برگ ها، صمغ ها و ترشحات حیوانات- و همچنین منابعی مانند الکل، مواد پتروشیمی، زغال سنگ و قطران زغال سنگ در ساخت عطر استفاده می شوند. برخی از گیاهان مانند سوسن دره به طور طبیعی روغن تولید نمی کنند. در واقع، تنها حدود 2000 گونه از 250000 گونه گیاهی گلدار شناخته شده حاوی این اسانس ها هستند. بنابراین برای ایجاد مجدد بوی مواد غیر روغنی باید از مواد شیمیایی مصنوعی استفاده کرد. سنتتیک ها همچنین عطرهای اصلی را ایجاد می کنند که در طبیعت یافت نمی شوند.

برخی از مواد تشکیل دهنده عطر محصولات حیوانی هستند. به عنوان مثال، کرچک از سگ دریایی، مشک از گوزن نر، و عنبر از نهنگ اسپرم به دست می آید. مواد حیوانی اغلب به عنوان تثبیت کننده استفاده می شود که عطر را قادر می سازد به آرامی تبخیر شود و بو را طولانی تر منتشر کند. سایر تثبیت کننده ها عبارتند از قطران زغال سنگ، خزه ها، رزین ها یا مواد شیمیایی مصنوعی. برای رقیق کردن مواد در عطرها از الکل و گاهی آب استفاده می شود. این نسبت الکل به رایحه است که تعیین می کند عطر "ادو توالت" یا ادکلن باشد.


فرآیند تولید

مجموعه

  • 1 قبل از شروع فرآیند تولید، مواد اولیه باید به مرکز تولید آورده شوند. مواد گیاهی از سرتاسر جهان برداشت می‌شوند و اغلب برای عطرشان دست چین می‌شوند. فرآورده های حیوانی با استخراج مستقیم مواد چرب از حیوان به دست می آیند. مواد شیمیایی معطر مورد استفاده در عطرهای مصنوعی در آزمایشگاه توسط شیمیدانان عطر ایجاد می شود.

استخراج

روغن‌ها از مواد گیاهی به روش‌های مختلفی استخراج می‌شوند: تقطیر با بخار، استخراج با حلال، پر کردن، خیساندن .

  • 2 در تقطیر با بخار، بخار از مواد گیاهی که در سکو نگه داشته می شود عبور داده می شود و در نتیجه اسانس به گاز تبدیل می شود. سپس این گاز از لوله ها عبور می کند، خنک می شود و مایع می شود. روغن ها را همچنین می توان با جوشاندن مواد گیاهی مانند گلبرگ های گل در آب به جای بخارپز کردن آنها استخراج کرد.
  • 3  استخراج با حلال، گل ها را در مخازن بزرگ یا درام های چرخان قرار می دهند و بنزن یا اتر نفتی را روی گل ها می ریزند و اسانس ها را استخراج می کنند. قسمت‌های گل در حلال‌ها حل می‌شوند و ماده‌ای مومی مانند حاوی روغن باقی می‌مانند که در اتیل الکل قرار می‌گیرد. روغن در الکل حل می شود و بالا می رود. از گرما برای تبخیر الکل استفاده می شود، که پس از سوختن کامل، غلظت بیشتری از روغن عطر در کف آن باقی می ماند.

  • 4 در طول پر کردن، گل ها روی ورقه های شیشه ای پوشیده شده با گریس پخش می شوند. ورق های شیشه ای بین قاب های چوبی در طبقات قرار می گیرند. سپس گل ها را با دست جدا کرده و تا زمانی که چربی عطر آن ها را به خود جذب کند تعویض می شود.
  • 5 خیساندن شبیه عرق کردن است با این تفاوت که از چربی های گرم شده برای جذب بوی گل استفاده می شود. مانند استخراج با حلال، گریس و چربی ها در الکل حل می شوند تا اسانس ها بدست آید.

مخلوط کردن

  • 7 هنگامی که روغن‌های عطر جمع‌آوری می‌شوند، طبق فرمولی که توسط یک استاد در این زمینه تعیین می‌شود، آماده می‌شوند تا با هم ترکیب شوند. ممکن است 800 ماده مختلف و چندین سال طول بکشد تا فرمول ویژه یک رایحه ایجاد شود.

    پس از ایجاد رایحه، آن را با الکل مخلوط می کنند. مقدار الکل در یک عطر می تواند بسیار متفاوت باشد. اکثر عطرهای کامل از حدود 10 تا 20 درصد روغن های معطر حل شده در الکل و مقداری آب ساخته می شوند. ادکلن ها حاوی تقریباً 3-5٪ روغن رقیق شده در 80-90٪ الکل هستند و آب حدود 10٪ را تشکیل می دهد.

    کنترل کیفیت

    از آنجایی که عطرها به میزان زیادی به برداشت مواد گیاهی و در دسترس بودن محصولات حیوانی بستگی دارد، عطرسازی اغلب می‌تواند خطرناک باشد. برای به دست آوردن تنها یک پوند اسانس به هزاران گل نیاز است و اگر محصول فصل در اثر بیماری یا آب و هوای نامساعد از بین برود، عطاری ها می توانند در خطر باشند. علاوه بر این، حفظ قوام در روغن های طبیعی دشوار است. گونه‌های گیاهی مشابهی که در چندین منطقه مختلف با شرایط رشد کمی متفاوت پرورش می‌یابند، ممکن است روغن‌هایی با رایحه یکسان تولید نکنند.

    در جمع آوری روغن های طبیعی حیوانی نیز مشکلاتی وجود دارد. بسیاری از حیواناتی که زمانی به خاطر ارزش روغنشان کشته می شدند در فهرست گونه های در خطر انقراض قرار دارند و اکنون نمی توان آنها را شکار کرد. به عنوان مثال، محصولات نهنگ اسپرم مانند عنبر از سال 1977 غیرقانونی شده است. همچنین، استخراج بیشتر روغن های حیوانی به طور کلی دشوار و گران است. مشک آهو باید از آهوی موجود در تبت و چین باشد. گربه سیوت که در اتیوپی پرورش یافته است، به دلیل ترشح غدد چربی نگهداری می شود. بیس‌هایی از کانادا و اتحاد جماهیر شوروی سابق برای کرچک خود برداشت می‌شوند.

    عطرهای مصنوعی به عطرسازان آزادی و ثبات بیشتری در کار خود داده اند، حتی اگر مواد طبیعی در بهترین عطرها مطلوب تر در نظر گرفته شوند. استفاده از عطرها و روغن های مصنوعی نیاز به استخراج روغن از حیوانات را از بین می برد و خطر برداشت بد گیاه را از بین می برد و باعث صرفه جویی در هزینه ها و جان بسیاری از حیوانات می شود.

    آینده

    امروزه عطرها به روش های متفاوتی نسبت به قرن های گذشته ساخته و استفاده می شوند. عطرها بیشتر و بیشتر با مواد شیمیایی مصنوعی به جای روغن های طبیعی تولید می شوند.

    استفاده از عطر برای التیام، ایجاد احساس خوب در افراد و بهبود روابط بین دو جنس، مرزهای جدیدی است که توسط این صنعت کشف شده است. حس بویایی یک فعالیت راست مغز در نظر گرفته می شود که بر احساسات، حافظه و خلاقیت حاکم است. رایحه درمانی – بوییدن روغن ها و عطرها برای درمان مشکلات جسمی و عاطفی – برای کمک به تعادل هورمونی و انرژی بدن احیا می شود. تئوری پشت رایحه درمانی بیان می کند که استفاده از روغن های ضروری به تقویت سیستم ایمنی بدن هنگام استنشاق یا استفاده موضعی کمک می کند. استشمام بوهای شیرین نیز بر خلق و خوی فرد تأثیر می گذارد و می توان از آن به عنوان نوعی روان درمانی استفاده کرد.

    عطرهای جدیدی برای تکرار اثر فرومون ها و تحریک گیرنده های تحریک جنسی در مغز ساخته می شوند. عطرهای آینده نه تنها ممکن است به افراد کمک کند بوی "بد" را بپوشانند، بلکه می توانند سلامت جسمی و روحی و همچنین زندگی جنسی آنها را بهبود بخشند.

    نشریات ادواری

    بیلینسکی، ژن. "بالاخره، یک آفرودیزیاک خوب؟" فورچون، 21 اکتبر 1991، ص. 18.

    گرین، تیموتی. "ساخت عطرها پیچیده تر از آن چیزی است که فکر می کنید." اسمیتسونیان، ژوئن 1991، ص 52-60.

    آیورسون، آنماری. "ازون." هارپرز بازار، نوامبر 1993، ص 208-40.

    لرد، شرلی "پیام در یک بطری." Vogue, May 1992, p. 220.

    رافائل، آنا. "آه! آروماتراپی." خوشمزه!، آذر 94، ص 47-48.

    ارسال نظر